Tetőtér szigetelés

Az egyik legnagyobb felület az épületben, amelyről sokan elfeledkeznek amikor szigetelésről van szó.

Tetőtér szigetelés

Tetőtér szigetelés

A tetőtér szigetelés ismét egy nagyobb falat a szigeteléssel kapcsolatos témák boncolgatásában. Ráadásul nagyon aktuális főleg télen, amikor azt hiszem sokunkat megdöbbent az adott havi fűtésszámla, bármivel is fűtünk. Nyáron pedig a hőség elleni védekezés miatt aktuális, hiszen a tetőtér esetében az egyik legnagyobb olyan felületről beszélünk, ahol a hő „közlekedni” tud.

Akár régi, akár új építésű házról beszélünk fontos, hogy a pénztárcánk bírja a fűtési költésgeket a keményebb fagyokban is.

Talán most az új építésű házakról nem is nagyon kell szót ejtenünk, gondolván arra, hogy ott már biztosan gondoltak a tetőtér szigetelésére már az építkezés során. Viszont ha nem, akkor várom őket is a következő sorok elolvasásához.

A régi építésű házaknál szinte kivétel nélkül mondhatjuk, hogy kicsit keveset foglalkoztak ezzel a témával vagy azt is mondhatnánk, hogy nem eleget.

Miután a régi házakban kicseréljük a nyílászárókat, szépen körbe szigeteljük – a vályognál azért óvatosan – a tetőtér kicsit kevesebb figyelmet kap, de lehet hogy, egyáltalán nem kap figyelmet.

Miért is fontos a tetőtér szigetelése?

A tetőterek a hőveszteség egyik legnagyobb forrása egyik Mert ha ezt nem szigeteljük le rendesen nagy lesz a hőveszteség. Magyarul, ahogy mondani szokás – télen fűtjük az udvart – és természetesen mi meg onnan kapunk hideget és  meleget is. Mikor melyiket!

Számos mérés és statisztika támasztja alá, hogy az elpazarolt energia akár 25% is távozhat a tetőtérnél, ha nincs megfelelően leszigetelve. Egy családi házban a többi, elpazarolt energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül távozik. Ezek alapján a tetőtér szigetelés a jelentősebb megtakarítások közé sorolható.

Kevésbé szoktak  kimutatásokat készíteni, de a mindennapi életben fontos szempontok lakóépületeknél a por- és hangterhelés. A tető nagy kiterjedésű felület, ráadásul a falnál jóval több helyen tartalmaz réseket (pl. cserepek közti hézagok), ahol a levegő és vele együtt a hangok, por, rovarok könnyen ki-be közlekedhetnek. A hőszigetelés ráadásul nem csak télen, de nyáron is hozzájárul ahhoz, hogy  kellemesebb legyen a házban a hőmérséklet és ezáltal a hőérzetünk is jó legyen. Ugyanis nyáron megakadályozza, hogy túlmelegedjen a tető a napsugárzás miatt, így a házban a levegő hőmérséklete, akár 6-8 Celsius fokkal is javulhat a beltérben.

Persze itt el kell választani két nagy csoportot, a beépített és a nem beépített tetőteret.

Kérdések tömege fogalmazódik meg bennünk, mi pedig szeretnénk ezeknek egy részére választ adni, hátha segíthetünk a döntésbe.

Mivel érdemes tetőtér szigetelést készíteni?

Üveggyapot gyapot, kőzetgyapot, cellulóz, szórt purhab, hungarocell, sajtolt újságpapír és még sorolhatnánk.

Ki meddig tud nyújtózkodni anyagilag, ez ugyanis elég nagy befolyásoló tényező. Persze adott esetben az is mérvadó lehet, hogy melyik milyen tulajdonságokkal rendelkezik és persze azt is mérlegelhetjük, hogy hosszútávon, ár-érték arányban mit is kapunk. Ugyebár nem szeretnénk 1–2 év múlva megint ezzel a problémával szembesülni és foglalkozni vele, sőt pénzt kiadni rá végképp nem szeretnénk.

Minden esetben több szempontot kell mérlegelni, csak egy adott részköltség ára alapján (pl. anyagdíj) nem érdemes dönteni.  Összegyűjtöttünk néhány szempontot melyeket tetőtér szigetelés kiválasztásakor érdemes megfontolni.

  • Mennyire időtálló, megszünteti-e a hőhidakat?
  • Hová kell szigetelni? Értem ezalatt a tetősíkot, lécezéseket, födém, nyílászárok mellé, gerendák közés, stb.  Milyen könnyen vagy adott esetben nehezen tudnak hozzáférni?
  • Mennyi előkészítő/kiegészítő munkát kell elvégezni a szigeteléshez? Annak milyen anyagköltség vonzata van?
  • A kivitelezés mennyi bontással jár?
  • Utána meg mennyi takarítással?
  • Mennyi időt vesz igénybe a folyamat? 1-2 hét vagy akár 1 nap alatt is meg lehet csinálni?

Az utóbbi években a legelterjedtebb tetőtér szigetelési formák a különböző gyapotok voltak.

Manapság egyre jobban előtérbe kerülnek, kerültek a szórt purhabos technológiák. Ennek több oka is van.

Az egyik, hogy utólagosan minimális bontással, rövid idő alatt elkészül. Nincs bontás, több hetes munkaidő és nem utolsó sorban – az egyik legfontosabb -, hogy hőhídmentes lesz bármilyen felület, hajlat, áthidalás stb.