Szórt purhab szigetelés

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vel varius tortor.
Szórt purhab szigetelés

Fűtési kiadások csökkentése, kellemesebb klíma a lakásban télen-nyáron, zajszigetelés és sorolhatnánk még, hogy az emberek milyen célból kezdik szigetelni lakásukat, házukat.
A szigetelés külön iparággá nőtte ki magát az építőiparon belül, ennek megfelelően többféle alapanyag és szigetelési eljárás közül lehet választani. 

A szórt purhab szigetelés talán az egyik legrégebbi eljárás a modern technikák között, bár nem az építőiparban kezdték el használni. A hűtőszekrény gyártók voltak akik felismerték és alkalmazták (sőt alkalmazzák manapság is) a purhab páratlan képességeit. Aztán betört az építőiparba is ez a technológia és mára komoly riválisa lett a hagyományosnak mondható táblás szigeteléseknek. Az Otthonfelújítási Programban sokan szigetelést is választanak, ezért összefoglaljuk, hogy mit érdemes tudni a szórt purhab szigetélésről.

Mi is az a szórt purhab szigetelés és miért egyre népszerűbb?

A szórt purhab kétkomponensű anyag, ahol a komponensek arányainak változtatásával lehet igen sokféle szigetelési célra használni.
Alkalmas épületek külső és belső hő-, víz-, és hangszigetelésére egyaránt. Olyan egybefüggő, hézagmentesen kitöltött felületet alkot, amelyen nem található illeszkedési és toldási pont, ezáltal hőhídmentes alaktakaró, felületkövető felületet kapunk, páratlan hőszigetelési képességgel.

Ezt részletezzük egy picit, mert fontos kifejezések vannak ebben a mondatban.
Hézagmentes: más szóval nincsen toldási pont, mint pl. a táblás szigetelő anyagoknál. Miért fontos ez? Mert ahol 2 anyagot összeillesztenek, ott minimális rés maradhat (még ha szemmel nem is látható) és a levegő tud ezen keresztül ki-be közlekedik. Így alakul ki a hőhíd.

Hőhídmentes: A nagy hőmérséklet különbséggel rendelkező felületek találkoznak, akkor ennek határán kicsapódik a levegő nedvességtartalma, azaz a pára. Ennek legjobb példája, amikor nyáron a hideg sörös doboz vizes lesz. Ugyanez a jelenség zajlik le a nem megfelelően toldott szigeteléseknél, csak ott kicsit drámaibbak a következmények. Az ilyen helyek a lakásban ugyanis tartósan nedvesek maradnak, ahol a penész köztudottan szeret megtelepedni.
A legjobb módja a hőhidak kialakulásának megakadályozására, ha esélyt sem adunk nekik. Ez pedig úgy lehetséges, ha nincsen toldás a hőszigetelésben. 

Alkalmazása

Kimondottan egyszerűen alkalmazható. A hagyományos szigeteléssel szemben nincs szükség a szigetelendő felület előkészítésére. Amellett, hogy maga az előkészítés időben és pénzben jelentős ráfordítást igényel, sajnos további hibák forrása is lehet. Az előkészítő munkálatokon – szórt purhab alkalmazása esetén – tehát jelentős időt és költséget lehet megtakarítani.

A hagyományos szigeteléseknél a táblák illesztésénél gyakran kialakuló hőhíd a szórt purhab szigetelésnél nem létezik, tehát 100 %-ban hőhídmentes. Köszönhetően a két komponens keverési arányainak egy 10 cm vastag szórt szigetelés, bizonyos esetekben, akár 50 cm hagyományos szigetelésnek felel meg ami már önmagában is lenyűgöző teljesítmény. Szintén a keverési arányok módosításával könnyen kialakítható lépésálló felület, pl. padlásterek szigetelésénél.

A szórt purhab kötési ideje pár másodperc, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mire egy falfelület fújásával végzünk, azonnal alkalmas további felületkezelésre (pl. nemesvakolat). Itt megint az idő az, amin spórolni lehet.

A szórt purhab szigetelés alkalmazási területei:

 • Aljzatbeton szigetelés
 • Födém szigetelés
 • Homlokzat szigetelés
 • Tetőtér szigetelése – akár utólagosan is
 • Pince szigetelése
 • Vápák szigetelése – a már meglévő tetőszerkezetben, akár tetőtérbeépítés esetén is alkalmazható, utólagosan is befújható a hab
 • Lapostetők szigetelés
 • Könnyűszerkezetes házak hang és hőszigetelése
 • Csarnokok szigetelése
 • Íves felületek szigetelése
 • Tartályok, csövek hő és vízszigetelése
 • Mezőgazdasági és állattartó telepeken használt építmények szigetelése
 • Hűtőházak, raktárak, tartályok szigetelése