Csarnok szigetelés

A csarnok szigetelés esetén a szórt purhab szigetelés  gyakorlatilag e téren a legkeresettebb megoldás, mivel a felület nagyságából adódóan más szigetelési forma rendkívül nehezen alkalmazható és költséges lenne. Könnyűszerkezetes csarnok, fa-, tégla- vagy betonfalazatú csarnokok szigeteléseknél egyaránt használható a purhab szigetelés.

Terménytároló csarnok szigetelés
Csarnokok szigetelése

Purhab szigetelési technológiával egyszerre megoldható az épület hő- és vízszigetelése is. Megszűnik a páralecsapódás, valamint megszűnnek a tetőszerkezet illesztési pontjainál és a rögzítő csavaroknál történő beázások. A létrehozott szigetelés egy olyan teljesen egybefüggő felületet alkot, amely minden csavarozást, rögzítő pontot, valamint a tető kisebb hibáit is kiküszöböli, illetve meg is szünteti azokat.

A szigetelés eredményeként optimalizálódik a hőmérséklet, megszűnnek a beázások valamint a szerkezet stabilitása is komoly mértékben megnő. A purhab csekély súlyának köszönhetően minimálisan terheli a tetőszerkezetet.

Ugyanakkor a hőszigetelő képessége a duplája a hasonló vastagságú táblás anyagokhoz képest. Ha a kivitelezés megengedi akkor előtét falra vagy állmennyezetre sincs szükség mivel a purhab szigetlés lépésálló kivitelben is készülhet, sőt akár magasnyomással is tisztítható.

Két típusa létezik, a nyílt- és zártcellás verzi, a csarnok szigetelés esetén a  zárt cellás purhab szigetelés az optimális megoldás.

Mi is az a szórt purhab szigetelés és miért egyre népszerűbb csarnok szigetelés esetén?

A szórt purhab kétkomponensű anyag, ahol a komponensek arányainak változtatásával lehet igen sokféle szigetelési célra használni.
Egyaránt alkalmas csarnok szigetelés esetén külső és belső hő-, víz-, és hangszigetelésére. Olyan egybefüggő, hézagmentesen kitöltött felületet alkot, amelyen nem található illeszkedési és toldási pont, ezáltal hőhídmentes alaktakaró, felületkövető felületet kapunk, páratlan hőszigetelési képességgel.

Ezt részletezzük egy picit, mert fontos kifejezések vannak ebben a mondatban.
Hézagmentes: más szóval nincsen toldási pont, mint pl. a táblás szigetelő anyagoknál. Miért fontos ez? Mert ahol 2 anyagot összeillesztenek, ott minimális rés maradhat (még ha szemmel nem is látható) és a levegő tud ezen keresztül ki-be közlekedik. Így alakul ki a hőhíd.

Hőhídmentes: A nagy hőmérséklet különbséggel rendelkező felületek találkoznak, akkor ennek határán kicsapódik a levegő nedvességtartalma, azaz a pára. Ennek legjobb példája, amikor nyáron a hideg sörös doboz vizes lesz. Ugyanez a jelenség zajlik le a nem megfelelően toldott szigeteléseknél, csak ott kicsit drámaibbak a következmények. Az ilyen helyek a lakásban ugyanis tartósan nedvesek maradnak, ahol a penész köztudottan szeret megtelepedni.
A legjobb módja a hőhidak kialakulásának megakadályozására, ha esélyt sem adunk nekik. Ez pedig úgy lehetséges, ha nincsen toldás a hőszigetelésben.

Gyors kivitelezés: Mivel lényegében nincs szükség a felületek előkészítésére és menet közbeni szabási műveletekre, így a szórt purhab szigetelés kivitelezése igen rövid határidővel megvalósítható.

Csarnok szigetelés munkálatok képekben

Csarnok szigetelés mellett mire használható még a purhab szigetelés?

Leave a Reply

Your email address will not be published.